9.2.2012

Rantasauna Puulalla


Ihana kesäpäivä ja todella nautinnolliset maisemat. Voiko työpaikka kesällä olla juurikaan antoisampi?


Melkein tästä se alkoi, ihan alkuperäisestä ei tullut otettu akuvaa. Sauna on noin 1985 vuonna rakennettu rantasauna johon haluttiin muutoksia käytännöllisyyteen ja näköala haluttiin ehdottomasti hyödyntää.

Koko etuseinä täytyi purkaa kokonaan jotta saatiin saunaan lisätilaa ja ikkuna oikeaan kohtaan näköalaa varten.


Nyt muutosten jälkeen saunan lauteilta näkyy järvelle. Muita suuria runkomuutoksia oli katon uusiminen ja tukeminen, piipun ja kiukaan paikan vaihto. Projektissa oli työläintä miettiä ja toteuttaa uuden rungon yhdistäminen vanhan hirsirungon elämiseen. Jokaisessa työvaiheessa oli otettava huomioon rungon liikkuminen ja liukuminen.


Pari ensimmäistä päivää sain nauttia kauniista maisemista ja auringon paisteesta, mutta koko loppu projektin satoikin sitten vettä melko rankasti. Oli pakko keksiä jotain sadesuojia koneille ja puutavaralle joten maisemat vaihtuivat vihreään pressuun.


Tässä kiukaan uusi paikka ja lattian uudet koolaukset ja vesikouru.


Sisätiloista ei haluttu mitään täysin perinteistä vaan hieman päivitetympää. Sisätilojen värimaailma haettiin ympäröivästä luonnosta, kalliosta ja uudesta ikikiukaasta. Seinä- ja kattopaneelit värjättiin kuultoharmaiksi, lauteet vahattiin hieman tummemmaksi harmaaksi ja samalla värillä ikkunan ja oven pielet. Lattiasta tuli musta.


Lauteista tehtiin perinteiset savusaunan lauteet, laveri ja irtopenkit. Laveri lepää täysin seinien varassa, siinä ole mitään tukipuita lattiaan ja on täysin pystyyn nostettavissa siivouksen helpottamiseksi. Nousujakkara on irrallinen. Lattia on tehty ponttilankusta hieman kaltevaksi keskelle johon tehtiin vesikouru. Pesutilat on Ikikiukaan oikealla puolella, siellä oli ennen kiuas ja lauteet. Nykyiset lauteet on muuten entisen verannan paikalla.


Lopuksi sauna viimeisteltiin terassilla. Siihen tehtiin koko terassin levyiset rappuset joissa on kiva istua ilta-auringossa nauttimassa pari saunaolutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti