23.11.2011

Pihasauna


Voisin esitellä teille meidän saunan. Tämä on rintamamiestalon pihasauna, alkujaan tehty vuonna 48, sen aikaisista sementtitiilistä kahdella ilmaraolla. Saunaa oli jossain vaiheessa uudistettu nykyaikaisemmaksi ja isommaksi. Seiniin oli vedetty pikeä vesieristeeksi jonka pois ottaminen olikin melko työlästä. Päällä 2 koolausta ja kahdet paneelit päällekäin. Lauteet melko pienet ja huterat.


Homma räjäytettiin siis lähes käsiin, vedettiin kaikki pois sementtitiiliin saakka. Bitumiin jouduttiinkin käyttämään vähän järeämpiä aseita mutta se ei haitannu koska olimme suunnitelleetkin hieman rouheammat pinnat seinille.

Saunan suunnittelu oli melko mielenkiintoista ja ihmetystä herättävää koska siihen mennessä saunat olivat perinteisesti aina olleet paneelisaunoja eikä muuta tunnettu. Paikallisissa rautakaupoissa minut naurettiin lähinnä pihalle kun yritin ehdottaa tummennettuja lauteita ja kiviseiniä. Ja jos olisin niitä rautakauppojen myyjiä uskonut, ei meidän sauna voisi toimia millään tavalla. Mutta koska kukaan ei osannut sen paremmin perustella miksei toimisi ja miksei onnistuisi, päätimme kokeilla. Kokeilusaunaksi tuo onkin osoittautunut erinomaiseksi, ainakin saunojien lukumäärästä päätellen!


Saunan seiniin vedettiin kynnet muurauslaastilla, pohjat rapattiin ja pintaan roiskittiin antiikkilaasti. Muurarikaverimme oli innoissaan projektista kun sai kerrankin vetää ronskilla kädellä fiilispohjalta. Katto paneloitiin haapapaneelilla kun sitä sattui ylimääräistä olemaan, se tosin värjättiin saunasasulla sopivan sävyiseksi. Vanha betonilattia maalattiin camo-vihreällä isännän toivomuksesta. Ikkuna tehtiin uusi, pukuhuoneen väliseinään vanhan ilmanvaihtoaukon kohdalle tehtiin kynttiläikkuna sillä valoja saunassa ei ole, ainoastaan kynttilän tuli ja lasiluukku kiukaassa luo valoa.

Lauteet on kuusilautaa jotka sävytetty Liberonin öljyllä kahteen kertaan tummalla ja kerran pinta kirkkaalla. Liberon oli tuolloin ihan uusi tuote eikä paikallinen rautakauppa sitä vielä osannut edes suositella tai kertoa, päätettiin silti kokeilla. Soittelin Liberonin maahantuojalle ja hän osasi siitä kertoa ja hyvin on toiminut. Nykyäänhän noita tummia saunoja onkin sitten tullut kuin sieniä sateella...

Tämä projekti on tehty 2004. Saunassa on erittäin kivat, lempeät ja kosteat löylyt johtuen kiviseinistä. Kiuas riittää tilaan mainiosti kun osaa sen lämmitää oikein. Talvella lämmitykseen menee hieman kauemmin aikaa koska piharakennuksessa ei ole mitään peruslämpöä päällä vaan lämmitys lähtee joskus jopa miinuksen puolelta. Saunaan tulee kaksi vesijohtoa, toinen kaivosta ja toinen jouduttiin kaivamaan kuivien kesien jälkeen sisältä.

Pukuhuone jäi odottamaan uudistusta, ja odottaa edelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti