21.5.2012

50-luvun koristemaalattu kaappi


Sain käsiini melko karussa kunnossa olevan 50-luvun kaapin jossa on koristemaalaus. Kaapista toivottiin mahdollisimman alkuperäistä, ja jos mahdollista, koristemaalaukset säilyttäen.




  Kaappi oli maalattu 4 otteeseen eri sävyillä. Pohja hyvin vaalea ja heleä harmaaseen vivahtava vihreä. Tämän päällä oli koristemaalaus. Seuraava väri oli ilmeisesti se oikeaksi tarkoitettu. Sen jälkeen kaappi oli maalattu vielä tumman vihreällä ja neljännen kerran entrattu etuosat mintun vihreällä punaisin tehostevärein.


Tuota oikeaa sävyä mietittiin pitkään ja ihmeteltiin että miksi koristemaalaus oli tehty ensimmäisen maalikerroksen päälle ja sittemin uudet maalikerroksilla oli vain rajattu koristemaalausta, säilyttäen alkuperäinen. Päädyimme siihen tulokseen että ensimmäinen vaalein sävy oli väärä ja ja oli korjattu seuraavalla. Muut maalikerrokset oli vedetty eri maaleilla myöhempään.



Koristemaalauksen oikeiden linjojen löytäminen olikin sitten oma haasteensa. Pitkä ja harras tie löytää oikea kuvio kahden päällemaalauksen alta. Joissain kohdissa se löytyi helpommin, joissain sen sai vain arvailla. Mitään toivoa ei alkuperäisen säilyttämiseen jäänyt meidän käsissämme, ehkä siinä tapauksessa olisi pitänyt päätyä museon konservaattoreiden puoleen. Näin asiakas ei kuitenkaan tahtonut vaan päädyimme tekemään uuden alkuperäistä kopioivan kuvan.



Sitten oli selvitettävä koristemaalauksen oikeat tekniikat ja värisävyt. Kuva oli tehty osittain töpöttelytekniikalla ja osittain vapalla siveltimellä. Kuvat oli osittain sabloonalla ja osittain ei. Alkuperäisissä oli esim monta erilaista kohtaa toisiinsa nähden... Siitäpä sitten vain reenaamaan.


 Säilytin alkuperäistä toista ovea siihen asti että sain toisen oven valmiiksi asti jonka pohjalta sain sitten tehtyä myös toisen.



Lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen, samoin oli opettaja. Kuva on yhtä naivistinen kun alkuperäinenkin mikä sopii hyvin tyyliin. Käytin maalaustekniikkana osin sabloonaa töpöttelytekniikalla ja osin sivellintekniikkaa vapaalla kädellä. Ja nyt kuvat on lähes samanlaiset toisiinsa nähden. 



1 kommentti:

  1. Hih, tuli tuosta mieleen oma saunakamarin piironki. Tosin mie tein ne kuviot jollain Tiimarin askartelumaaleilla kun ei muutakaan sattunu olemaan sillä hetkellä käsillä...:) Vähän enempi pro-meininki siulla.

    http://laurakaisatalo.blogspot.fi/2011/10/huonekaluprojekti-saunakamarin-piironki.html

    VastaaPoista